• Durată
  • Lecții și întrebări 25
  • Nivel cunoștințe Toate nivelurile
  • Teste 12
  • Notă de trecere 100
  • Diplomă Da
Înscrierea la curs nu este obligatorie. Poți să participi la curs pentru a învăța acum.
  • Avatar utilizator

    Academia de Compost

  • Categorie:

    Compost

Gratuit
  • 5
    3 voturi
  • 73 cursanți înscriși
  • Română

Salut! Bine ai venit în ACADEMIA DE COMPOST! Dacă vrei să afli mai multe despre compostarea comunitară locală, ai ajuns unde trebuie. Pentru a primi diploma de Referent compostare este nevoie sa parcurgi tot cursul și să raspunzi corect la toate întrebările.

Academia de Compost

Pentru a începe cursul e nevoie să îți creezi un profil de utilizator, sau să te autentifici în contul tău existent.

Despre acest curs

Ți-am pregătit douăsprezece episoade din care vei afla toate secretele obținerii unui amendament de calitate pentru sol, de la cei care au instalat și au coordonat activitatea primelor stații de compostare comunitară din București. 

Începem cu informații generale, detaliem pentru cei care vor să se alăture unui spațiu existent și apoi aprofundăm pentru aceia care vor să inițieze o nouă stație de compostare. Totodată, încercăm să convingem autoritățile să ne susțină în demersul nostru de salvare de la groapa de gunoi a sute de tone de biodeșeuri care pot deveni hrană pentru pământ.

Ne vor împărtăși din experiența lor: Cristina Briziou, Gabriela Iordan, Ovidiu Dinișor, Oana Marin, Cyril Legrix și Raul Pop.

Irina Breniuc te va ghida prin acest curs. Episodadele au maximum 10 minute, așa că poți parcurge conținutul pe bucăți, oricând ai o pauză scurtă. 

Filmare și editare: Adrian Lițeanu.

  • Episod 1: De ce este important să compostăm deșeurile vegetale nepericuloase și ce avantaje are compostarea comunitară. 
  • Episod 2: Ce se întâmplă efectiv în procesul de compostare. 
  • Episod 3: Fazele compostării și numeroasele ei avantaje.
  • Episod 4: Ne axăm pe funcționarea stațiilor de compostare comunitară locală.
  • Episod 5: Cum pregătim biodeșeurile pentru a le aduce într-un astfel de spațiu. 
  • Episod 6: Care sunt acțiunile necesare constant la o stație de compostare.
  • Episod 7: Ce criterii trebuie îndeplinite ca să devii ceea ce numim referent. 
  • Episod 8: Variantele posibile de spații potrivite pentru compostarea comunitară și cum comunicăm cu cei care le administrează.
  • Episod 9: Comunicarea cu beneficiarii este esențială și după obținerea acordului. 
  • Episod 10: Rolul principal pe care îl îndeplinește un referent: cel de a verifica și ajusta compostul. 
  • Episod 11: Cum se pune la maturat compostul și cum se folosește rezultatul obținut. 
  • Episod 12: În cadrul proiectului ACADEMIA DE COMPOST, ne dorim să obținem susținerea autorităților pentru compostarea comunitară de proximitate. Raul Pop și Cristina Briziou ne explică în continuare care este relevanța acestui subiect pentru administrațiile publice locale. 

Cristina Briziou este tehniciană horticolă pasionată de soluții sustenabile de ameliorare a sănătății solului și de îmbunătățire a spațiilor verzi din orașe. Ghid de compostare și inițiatoarea primului proiect de compostare comunitară din România, Cristina promovează compostarea la sursă, în spații de proximitate, cu echipamente low tech. În viziunea ei, motorul proiectelor de compostare durabile este comunitatea sau persoane pasionate, formate și remunerate.

Cyril Legrix este implicat atât în aspectele administrative și financiare ale proiectului, dar mai ales în construcția tehnică a compostoarelor. Pasionat de bricolaj, îi place să lucreze cu materiale naturale, în special cu lemnul! Pentru el, compostul este un instrument de sensibilizare cu privire la risipa de alimente și la necesitatea de a avea un sol de calitate pentru generațiile viitoare.

Gabriela Iordan este coordonatoare de proiecte, trainer și activistă pentru natură din 2010. În ultimii 3 ani, s-a adâncit în sustenabilitatea de la firul ierbii și a aterizat în lumea minunată a micro comunităților care descoperă regenerarea în grădinile urbane, participative și sociale. Compostul leagă pe cei care iubesc grădinăritul, hrana etică, natura sănătoasă, adică viața.

Irina Breniuc este jurnalistă și activistă de mediu, dar și creatoare de mâncare vegană. A început să composteze prin 2017, iar în 2022 a inițiat stația de compostare din Cotroceni. O pasionează descreșterea ca alternativă la capitalism și caută instrumente prin care o poate implementa în viața de zi cu zi, compostarea fiind unul dintre acestea.

Oana Marin este consultantă și formatoare, cu experiență în evaluare comportamentală și dezvoltarea experiențelor de învățare pentru tineri și adulți. S-a specializat în grafică în mod autodidact, iar acum contribuie la dezvoltarea instrumentelor de comunicare și branding pentru organizații și proiecte de mediu. Ghidează amenajarea grădinii urbane ce are în centrul său stația de compostare din cartierul Titan drept un spațiu de învățare, participare și relaxare.

Ovidiu Dinișor este specializat în coordonarea proiectelor din domeniul IT și telecomunicații. Compostează acasă din 2021, iar în 2022 a inițiat stația de compostare comunitară din Vitan. Crede în utilitatea compostului și transformarea resturilor din bucătărie într-o resursă inepuizabilă de îngrășământ natural, încheind astfel un ciclu firesc al alimentelor biodegradabile. Îl motivează să fie un exemplu de implicare și perseverență pentru familia sa.

Raul Pop este consultant şi activist de mediu, specializat în gestionarea deşeurilor, date de mediu, politici de sustenabilitate. Încurajează compostarea comunitară, pe care o vede mai ales ca pe un instrument de educare și de construire a țesutului social destul de absent din societatea curentă.

3 Recenzii

Ovidiu
5

Great content, easy to understand, audio and video is great too

Diana
5

Minunat curs

Anonim
5

Foarte util continutul

Scrie o recenzie